|

BÜMED Japonya’dan Arkadaşımız Mete Yazıcı’nın Kitabı Social Business and Social Leadership for All

Creating a Society of Diversity and Possibilities: Social Business and Social Leadership for All
Kazama Emiko, Mete Yazıcı ortak yazım.

Türklerin, aslında genel olarak yabancıların Japonya’da çıkardığı kitap sayısı parmakla sayılacak kadar az olduğu için, BÜMED Japonya grubundan arkadaşım Mete Yazıcı’nın kitap yazdığını duyunca çok sevindim. Satışa çıkınca da hemen aldım okudum tabii.

Mete 1995’ten beri Japonya’da yaşıyor. Sigorta, finans ve Japon hukukuyla ilgili bilgi hizmetleri veren uluslararası bir şirkette yazılım geliştirme, web hizmetleri analistliği, proje yönetimi gibi görevlerde bulunduktan sonra 2012 yılında yönetim kurulu üyesi oldu. 2018 yılında buradan ayrılarak kendi işini kurdu.

Japonya Kokusai (Uluslararası) Üniversitesinden MBA, ICF’ten (Uluslararası Koçluk Federasyonu) koçluk sertifikası, ABD California Southern University’den psikoloji dalında yüksek lisans aldı. Aynı üniversitede 2022 yılında doktorasını tamamlamak üzere çalışmalarına devam ediyor.

Şirketlerde çok kültürlülük ve social leader olmayı hedefleme gibi konularda eğitimler veriyor, yönetici koçluğu hizmetleri sunuyor.

Toplum için yararlı bir iş yapmak ve bunu yaparken de bu işten geçinecek kadar para kazanmak mümkün mü? Nasıl yapmalı, nelere dikkat etmeli vb konularda ayrıntılı açıklamalar var. Tabii ki ticārette kâr etme garantisi olmadığı için, her kuruluşta olduğu gibi, gelen giden paranın hesap edilmesi gerekiyor. Aynı şekilde planlama, liderlik, insan kaynakları yönetimi gibi konulara da değinilmiş. Ticāri işletmelerde çalışmış olanlar için bu açıklamaların çoğu bilinen konular olacaktır. Ancak özellikle STK’larda çalışmak isteyen ama başka iş tecrübesi olmayan gençler için gerekli bu bilgiler. En büyük fark şöyleymiş anladığım kadarıyla: kuruluşun hedefi maksimum kâr elde etmek değil. Yapılan işin sürdürülebileceği bir ekonomik yapı gerekiyor ama asıl hedef, seçilen alanda topluma yararlı olabilme, toplumun bir sorununu çözebilmek. Başarı kıstası bu. Japonya’da bir kişinin kitap çıkarması, bir konudaki görüş ya da bilgilerini derli toplu bir halde yazması çevresindekilerce çok saygı gören bir şey. Bir moda tasarımcısı, avukat, doktor, gümrük muamelatçısı ya da futbolcu, kendi uzmanlık alanında belirli bir düzeye gelince kitap çıkarıyor. Bunu sırf reklâm olsun diye yapanlar da var tabii ama yine de çok olumlu karşılanıyor. Bu kitapla da Mete’nin tanınırlığı çok olumlu biçimde artacaktır mutlaka. Buradan tekrar tebrik edeyim; yeni kitaplarını da görürüz umarım.

İlgilenenler için Mete Yazıcı’nın sayfası: https://www.commoncolors.net/

Similar Posts

2 Comments

    1. Özgür bey merhaba, Tokyo’dan selamlar sevgiler.
      Mesajınız için teşekkür ederim. Özel olarak mesaj yazacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir